Головна » Актуально » Що необхідно знати про профілактику отруєнь дикоростучими грибами?

Що необхідно знати про профілактику отруєнь дикоростучими грибами?

   Грибний сезон починає набирати обертів.  Щороку в такий період збільшується кількість харчових отруєнь.  Для того, щоб уберегти себе від цього, варто пам’ятати про користь і шкідливість грибів, та знати правила їх збирання, зберігання та приготування.

   Вважається, що гриби мають бактерицидні, жовчогінні і антипухлинні властивості. Наприклад, лисички виводять з організму токсини і шлаки, хоча самі при цьому не накопичують радіоактивних речовин. Маслюки допомагають справитися з головним болем, опеньки, зібрані восени можуть замінити проносний засіб, а витяжки з деяких грибів успішно застосовуються для створення антибіотиків, які борються з паличкою Коха.

   При всіх своїх достоїнствах гриби мають і протипоказання. Людям, що страждають хронічним гастритом, а також захворюванням нирок і печінки, необхідно виключити гриби з харчового раціону. Але навіть якщо ви здорові, потрібно розуміти, що гриби мають в собі велику небезпеку. Якщо під час приготування їх неправильно обробити – результатом такої помилки може бути виникнення ботулізму. Тож варто запам’ятати кілька простих правил, щоб убезпечити себе від неприємних наслідків:

- не збирати грибів в оцинковані відра, адже там вони швидко окислюються, не класти також в поліетиленові мішечки, а на «тихе» полювання потрібно ходити з кошиком;

- не брати грибів, коли ви сумніваєтесь чи вони їстівні, а також тих, які відрізняються знайомою вам формою чи кольором;

- не слід їх збирати поблизу автошляхів, на радіаційно забруднених територіях;

- не збирати червивих, перезрілих, пересушених грибів – вони містять отруйні речовини;

- не купувати грибів на стихійних ринках;

- не вживати сирими;

- обробляти «лісових красенів» варто не пізніше чотирьох годин після збору;

- при консервуванні дотримуватись технологій приготування та рекомендованих рецептур, тобто застосовувати теплову обробку сировини, додавати до продукту необхідну кількість солі, цукру, оцту тощо; консервацію зберігати у холодному місці;

- не слід вірити народним прикметам, як визначати справжні гриби: ні срібна ложка, ні цибуля, які потемніють у воді з грибами не свідчать про їстівність чи отруйність грибів. Слимаки і хробаки теж їдять усі гриби;

- дітям до 3-х років, вагітним, особам похилого віку взагалі не варто їх вживати.

   Якщо отруєння грибами все ж таки не вдалося уникнути, не гайте часу. Коли з’являються перші симптоми (нудота, блювання, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, діарея, розвиток ознак серцево-судинної недостатності), одразу ж викликайте швидку медичну допомогу і промийте шлунок. Для цього потрібно:

- випити 5-6 склянок кип’яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; 

- натиснути пальцями на корінь язика, щоб викликати блювання; 

- коли промивні води стануть чистими, прийняти активоване вугілля (4-5 пігулок).

- потім слід випити міцного чаю, кави або трішки підсоленої води, відновивши в такий спосіб водно-сольовий баланс. Під час першої медичної допомоги постраждалому не можна давати будь-які пігулки, їжу, напої (окрім кип’яченої води). Навіть при полегшенні стану обов’язково зверніться до найближчого лікувального закладу. Необхідно з’ясувати, хто споживав разом із постраждалим гриби, аби провести профілактичні заходи. Залишки грибів треба зберегти для дослідження в лабораторії. Їх аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм.

   І пам’ятайте, що гриби – харчовий продукт не для постійного споживання і не у великій кількості. Дотримуючись визначених правил, ви значно збагатите ваш раціон харчування і головне не зашкодите здоров’ю.

 

 

 

Управління охорони здоров’я Луцької міської ради